Kiszone ogórki

Kiszone ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Są one dostatecznie silnymi czynnikami wywołującymi wydzielanie soków żołądkowych. Ogórki kiszone jak żadne inne, są tak cenne i tak potrzebne również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego nie bez powodów więc znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Kiszone ogórki oprócz witaminy C zawierają spore ilości magnezu, potasu i beta-karotenu. Jako ciekawostka warto zaznaczyć, że zawartość witaminy C w surowym ogórku jest niewielka, ale już kiszony ogórek i sok z niego ma jej znacznie więcej. Na pewno też dobre są na ciśnienie, gdyż posiadają pewien związek chemiczny – acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi i na działanie korzystne na perystaltykę jelit. Dla osób, które męczą się z kacem, na pewno sok z takich kiszonych ogórków jest najlepszym na to rozwiązaniem. Tak naprawdę dobrych właściwości jakie mają ogórki kiszone, jest naprawdę bardzo dużo i każdy kto je zajada wie, że działa to idealnie zarówno na piękny wygląd, wpływa na nasze zdrowie jak również i na wspaniałe samopoczucie każdego dnia.