Lecznicze właściwości kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- działa witalizująco dzięki lepszemu wykorzystaniu białek
- wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej
- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów
- przyspiesza wykorzystanie żelaza
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- pomaga w budowie tkanki kostnej