Lecznicze właściwości kapusty kiszonej

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

 

  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
  • działa witalizująco dzięki lepszemu wykorzystaniu białek
  • wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
  • przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej
  • odświeża umysł, daje uczucie radości
  • uodparnia na sytuacje stresowe
  • pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
  • pomaga w budowie tkanki kostnej